Zkoušky odbornosti Hasič I. stupně

16.03.2013 11:31

15. března proběhly v Přibyslavi, v centru hasičského hnutí, zkoušky pro získání odbornosti Hasič I. stupně pod záštitou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Ústřední odborná rada velitelů, Římská 45, 121 07 Praha 2. Tento stupeň hasičské odbornosti je nejvyšší, jaký mohou dobrovolní hasiči získat. Úspěšní absolventi musí prokázat rozsáhlé vědomosti v oblasti požární taktiky, technických prostředků, technického výcviku a speciálních zásahů. Žadatel o tuto odbornost musí být držitelem II. a III. stupně, nebo úspěšným absolventem střední školy PO. Jednotlivé stupně odbornosti může hasič plnit jednotlivě po třech letech. Vlastní zkouška se skládá z písemného testu a ústní části. Zkušební komise je složena z řádně proškolených osob, kteří jsou odborníci na úseku PO a jsou nositeli odznaku odbornosti Hasič I. stupně. Zkušební komisi a vedoucího zkušební komise jmenuje ÚORV. Absolvent získá Osvědčení o získání odbornosti Hasič I. stupně a zlatý odznak Hasič I. stupně. Tak tolik legislativa.

S potěšením můžeme konstatovat, že v našem sboru se našli dva členové, Jiří Šimonovský st. a Jiří Šimonovský ml., kteří se rozhodli toto zkouškové martyrium podstoupit. Ten den se v Přibyslavi sešlo "jen" jedenáct žadatelů z celé republiky. Okres Příbram měl dokonce tři zástupce, ještě se úspěšně zúčastnil náměstek OSH a člen SDH Líchovy Jiří Spilka. Zkoušky jsou vyhlašovány pouze jedenkrát ročně, a tak tento malý počet uchazečů byl překvapující. Vlastní zkoušky byly velmi náročné, hasiči museli prokázat skutečně rozsáhlé vědomosti, ale i tak všichni dokázali, že jejich příprava byla odpovídající, a jejich odbornost je na požadované úrovni, což v závěru hodnotila pozitivně i zkušební komise. Následně byly vyhlášeny výsledky - všech jedenáct účastníků získalo odznak Hasič I. stupně a Osvědčení o získání odbornosti. Zástupci našeho okresu se v konkurenci určitě neztratili a patřili mezi nejlepší, nejen vědomostmi, ale i hasičským vystupováním. (někteří účastníci byli v civilu, což neodpovídalo významu této akce a členové zkušební komise na tento fakt také upozornili).

Tento odznak a osvědčení vlastní jen několik málo hasičů v našem okrese, o to více nás těší fakt, že dva naši členové tohoto významného stupně v hasičině dosáhli. Gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci našeho hasičského sboru, obce Višňová, 25. okrsku i celého okresu Příbram.

Foto viz. fotogalerie Jiné akce SDH

výbor SDH Višňová

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode