Výlet do Bechyně

15.02.2015 11:21

Jihočeské město Bechyně leží v malebné lesnaté krajině na soutoku řeky Lužnice a říčky Smutné, cca 20 km od Tábora. Bechyně byla založena Janem Lucemburským kolem roku 1323, nejvýznamnější majitelé Bechyně byli Šternberkové, na které upomínají náhrobní kameny v klášterním kostele. Nyní má asi 6 000 obyvatel a je proslulá zejména lázeňstvím a výrobou keramiky.

Tolik úvod, do tohoto městečka jsme se vypravili v sobotu 14. února. Navštívili jsme našeho člena, který se v těchto dnech léčí ve zdejších lázních. Také jsme zavítali do hasičského muzea, které je v současné době přestěhováno v nové prostorné budově, ale ještě není oficiálně otevřené. Nejstarší hasičské muzeum v ČR provozuje místní organizace SDH. K vidění je zde hasičská historická technika, výstroj a výzbroj. Bechynští hasiči byli tak ochotni a ukázali nám muzejní skvosty i nové prostory celého areálu, které postupně rekonstruují a upravují. Je obdivuhodné, co v současné době dokáže parta zapálených lidí, v čele s panem Doudou, kteří věnují svůj volný čas ve prospěch ostatních. Přejeme místním hasičům hodně zdaru a děkujeme za ukázku.

Také jsme navštívili  klášter s kostelem Nanebevzetí panny Marie s řízenou prohlídkou. Klášter Bechyně stojí na skále nad řekou Lužnicí. Původní stavba patrně z konce 13. století zanikla během husitského dobývání Bechyně roku 1422, na konci 15. století byl klášter v duchu pozdní gotiky znovu vystavěn. Obsahuje největší soubor sklípkových kleneb u nás. Dnes je opět majetkem františkánského řádu. Součástí areálu je i klášterní zahrada s možností příjemného posezení a krásným výhledem na údolí Lužnice rámované obloukem bechyňského mostu. Prostory kostela jsou úchvatné, doporučujeme.

Prohlédli jsme si za okny našeho transita celé město, několikrát jsme přejížděli nejznámější zdejší most - jedná se o most s názvem Bechyňská duha, tento byl postaven podle projektu Eduarda Viktory, dokončen byl k 10. výročí republiky 28.10.1928. Nejvyšší železobetonový oblouk v tehdejší ČSR, výška nad hladinou řeky Lužnice 50 m, rozpětí oblouku 90m a délka 203,38 m. Most je určen pro silniční i železniční dopravu. Nevynechali jsme ani krásné náměstí a okolí zámku. V restauraci Kameňák jsme si dali výtečný oběd - doporučujeme, opravdu výborně vaří.

Myslím, že jsme prožili pěkný den s příjemnými lidmi, a že snad byli všichni "účastníci zájezdu" spokojeni. Trochu mne mrzí, že z řad našich hasičů není valný zájem o tyto akce. Ač jsme anoncovali výlet na našich stránkách a celý výbor měl informace, tak nás bylo pouze osm a z toho ještě dva nečlenové. Je to velká škoda, i tak mohu konstatovat, že tato akce byla velmi vydařená a budeme v organizování podobných pokračovat. Všem děkuji za účast.

Foto viz fotogalerie Jiné akce SDH

vel. J.Š.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode