Stavění Máje, pálení čarodějnic

01.05.2023 09:53

Stavba májky a dohled při pálení čarodějnic

Pravidelná akce v režii našich hasičů každoročně se opakující. Letos jsme započali v onen den dříve, do lesa jsme vyrazili již v jedenáct hodin v počtu dvanáct hasičů. Následoval výběr vhodného stromu, poražení, vynesení k cestě, zbavení kmenu kůry a převoz lesním speciálem do obce na náves. Pak už jen ozdobení špičky májky s asistencí dětí a s pomocí techniky pana Gábora její vztyčení, zajištění a na závěr nezbytné foto aktérů celé akce. K chuti přišel i gulášek pana hostinského za finanční podpory obce.

Pozdní odpoledne a pokračování, tentokrát činnost pouze členů výjezdové jednotky obce, a to dohled při pálení čarodějnic. Místo konání za vsí nedaleko vysílače. Některé děti přišly v kostýmech čarodějnic. Byly celé nedočkavé, až se konečně vatra zapálí a čarodějnice bude hořet. Tak se stalo po osmnácté hodině, sice sluníčko bylo ještě vysoko, ale tak to v posledních letech u nás chodí. Hlavní hranice brzo dohořela, hasiči nemuseli zasahovat, počasí toho dne bylo celkem přívětivé, tedy čarodějnice proběhly snad ku spokojenosti všech, kteří na kopec dorazili.

Druhý den ráno jsme provedli monitoring místa pálení, ještě dohořívaly silné kusy dřeva, které jsme ponechali hořet, jelikož nehrozilo žádné rozšíření a večer jsme provedli uhašení ohně s pomocí naší techniky

Děkujeme všem hasičům. Kteří se toho dne zúčastnili a přiložili ruku k dílu, jak při stavbě májky, tak i při dohledu na pálení a dohašení druhého dne. Poděkování patří i panu Gáborovi za pomoc při převozu a vztyčení májky a také paní starostce obce za úhradu občerstvení při stavbě tohoto symbolu jara.

foto viz. fotogalerie Jiné akce SDH

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode