PYROCAR v Přibyslavi

21.08.2023 20:03

Město zasvěcené hasičům, Přibyslav a největší svátek roku PYROCAR

Již šestý ročník této akce se uskutečnil ve dnech 18. až 19. srpna 2023 v Přibyslavi. Tentokrát i s účastí našich hasičů s cisternovým vozidlem. Na letištní ploše se nacházelo přes tři sta padesát hasičských vozidel, desítky tisíc návštěvníků, účast významných hostů z řad Hasičského záchranného sboru, armády, policie, Parlamentu České republiky, ministerstev, krajských úřadů a dalších. Pyrocar je mimo jiné i veletrhem hasičského a záchranářského vybavení. Své zastoupení zde mají největší výrobci a prodejci hasičské techniky a vybavení z České republiky, včetně zahraničních, tak také desítky menších společností produkující nebo prodávající vybavení pro hasiče. Pořadatelé připravili bohatý program, mnoho ukázek hasičiny a celého integrovaného záchranného systému, nespočet kulturních vystoupení, zábavy pro děti, letecké ukázky i s vyhlídkovými lety a samozřejmě velké zastoupení občerstvovacích míst i v režii dobrovolných hasičů.

Nyní několik řádek k naší aktivní účasti. Již před několika měsíci jsme se zaregistrovali, zaplatili poplatek a ladili našeho „Vítka“ pro důstojnou reprezentaci jednotky i obce Višňová. Brzo ráno jsme vyrazili, směr Humpolec. Nádherný východ slunce předpovídal krásné počasí a pohodu, ale žel jen do chvíle, kdy jsme za Sedlčany přijeli k vážné dopravní nehodě, na které se podílelo právě oslnění slunce na horizontu silnice. Všude rozbité sklo, dvě nabouraná auta, vytékající kapalina a pláč dětí účastníků nehody. I když jsme byli odhlášeni z výjezdu a dost pospíchali, okamžitě jsme reagovali. Dva kluci oblékli reflexní vesty, vzali vysílačky a běželi řídit provoz z obou stran komunikace. Další dva přivolali IZS a zajišťovali požárně-bezpečnostní prvky, a to kužely na silnici, odpojení akumulátorů nabouraných automobilů, zasypání sorbentem unikající kapalinu z jednoho vozidla a samozřejmě komunikace a první pomoc osádkám vozidla. Na první pohled, dle poškození vozidel bylo patrné, že jde o vážnou dopravní nehodu, na štěstí šlo jen o techniku, osádky z této nehody vyšly s lehkým zraněním u řidiče druhého vozidla. A jak k tomuto došlo. První řidič byl na horizontu oslněn právě vycházejícím sluncem, tedy výrazně zpomalil. Druhý z toho samého důvodu prý neviděl a plnou rychlostí najel do pomalu jedoucího vozidla před ním. Během chvíle přijeli hasiči ze Sedlčan, záchranná služba a policie, místo zásahu jsme předali a pokračovali dále s dobrým pocitem na Vysočinu. Myslím, že všichni čtyři členové naší jednotky odvedli profesionální práci, naše přítomnost u nehody a všechny úkony vedly k tomu, že nedošlo v tomto místě k další nehodě a snad i osádkám pomohla naše psychologická pomoc.

Na letiště v Přibyslavi jsme dorazili včas, na příjezdu nás odbavili pořadatelé a pokračovali jsme na místo našeho celodenního stání. Rozložili jsme stan, lavice a stůl, auto vybavili informačními tabulkami a vydali jsme se směrem do centra výstavy k tribuně na slavnostní zahájení. Po této oficiální akci následoval bohatý program.  Naše vystoupení na Pyrocáru bylo úspěšné, nejen, že jsme se seznámili s nejmodernější hasičskou technikou, navázali nová přátelství a kontakty, ale hlavně jsme reprezentovali náš sbor, naši obec i okres Příbram. Byli jsme překvapeni, s jakým zájmem si prohlíželi naši cisternu návštěvníci výstavy, pochopitelně jsme profitovali také se seriálem Chalupáři, který mnozí zmínili. Domů jsme dorazili pozdě v noci, sice unaveni, ale spokojeni. Podívejte se na odkazy zde uvedené, samozřejmě máte možnost využít i další webové stránky, kterých je o této události v éteru nespočet.

Za účastníky Šim.

foto viz fotogalerie Jiné akce SDH  + FOTO n Rajčeti

https://www.facebook.com/Pyrocar2023

https://www.youtube.com/watch?v=-ZnZfPwWBoo

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode