Předání Medaile Zasloužilý hasič

12.11.2022 08:58

Višňová a její hasiči se konečně dočkali, byl udělen titul: „ZASLOUŽILÝ HASIČ“, a to naší dlouholeté člence Stáně Pšeničkové. Tento titul je nejvyšší hasičské vyznamenání, kterého lze dosáhnout a je to ocenění celoživotní práce pro hasiče, občana i obec. Ke slavnostnímu předání Stáně došlo 25. 10. na zámku v Přibyslavi za účasti představitelů SH ČMS  a dalších významných osobností.

Pro úplnost předkládáme veřejnosti hasičský životopis vyznamenané, který byl přílohou ke schvalovacímu procesu, samozřejmě s jejím souhlasem:

Nejprve několik řádek k všeobecnému životopisu. Stáňa se narodila 21. 11. 1956 v obci Višňová v okrese Příbram, kde prožila dětství s rodiči. Po ukončení základní školy v roce 1973 pokračovala na odborném učilišti Rukavičkářských závodů Dobříš, kde pokračovala v produktivní práci jako šička rukavic do roku 2005. Jelikož došlo v uvedeném podniku k ukončení výroby, byla Stáňa nucena hledat nové uplatnění a to našla v domácí péči o maminku, jako její ošetřovatelka. Maminka již byla v pokročilém věku a nemohoucí, tuto záslužnou práci konala sestra Stáňa až do důchodového věku. V současné době žije sama v domku po rodičích. Zúčastňuje se aktivně i života mezi občany, dlouhá léta je aktivní členkou obecního zastupitelstva naší obce.

Další řádky budou pojednávat o dosavadním životě sestry Stanislavy, který vlastně celý zasvětila hasičům. Její otec i matka patřili k aktivním hasičům našeho sboru, a tak již v útlém věku brali dcerku na hasičské akce, a tak vlastně položili základ pro její celoživotní dráhu – dobrovolné hasičky, první její setkání se sborem proběhlo již v osmi letech. V té době již náš sbor měl své žáky, Stáňa se do jejich práce okamžitě zapojila. Oficiální členkou višňovských hasičů se stala v roce 1972, kdy z žáků přešla k dorostenkám. Spolu s nimi dosahovaly výborných výsledků, dokonce v roce 1976 se staly přebornicemi středočeského kraje a celá léta patřily ke špičce okresu. V dalších letech tvořila páteř cvičebního družstva žen. Hlavní její význam pro hasiče teprve přišel, a to funkce vedoucí mladých hasičů, kterou vykonávala od svých dvaceti jedna let, prakticky do dnes. Tato činnost byla pro Stáňu posláním, za desítky let vychovala celé generace hasičů, organizovala pro ně nespočet schůzek, soutěží, zájezdů a mladí hasiči nedali na svou vedoucí dopustit. Ve své době nám záviděl sestru Stáňu prakticky celý okres. To samozřejmě není vše, ona zanechala stopu nejen ve sboru, kde je dlouhá léta aktivní členkou výboru, ale i v okrsku, na okrese, kde byla členkou okresní rady žen a následně přešla do okresní rady mládeže, kde působila dokonce třicet let. Vrcholem bylo i její členství ve výboru FV SPO. Další odvětví hasičiny v životě Stáni, které bylo její účastí pro hasiče neméně významné, byl a je požární sport. Naše členka strávila na hřištích a loukách, kde se konaly soutěže nemalou část života, nejprve jako závodnice, později ve funkci vedoucí družstva mládeže, ale hlavně jako rozhodčí všech stupňů, ať už na okrskových, okresních, krajských, ale i na celostátních soutěžích. Prostě, kdykoliv bylo potřeba, cokoli pro hasiče, Stáňa vždy mohla.

Sestra Pšeničková je nesmazatelně zapsána do pamětních i současných knih višňovských hasičů. Nikdy nelitovala svůj volný čas věnovat pro bližní, své spoluobčany a hlavně pro hasiče, nejen v našem sboru. Její přínos na poli výchovy mládeže pro myšlenku hasičiny je obrovský. I proto a hlavně pro svou povahu je velmi ve sboru oblíbena a neméně tak mezi ostatními občany obce Višňová. Stále aktivně se podílí na práci našeho výboru i sboru, své velké zkušenosti dále předává mladé, nastupující generaci. Nejvyšší hasičské ocenění si jistě plně zaslouží.

vypracoval velitel a schválil výbor SDH

 

 

Foto viz fotogalerie Jiné akce SDH

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode