Oslavy 120 let od založení sboru

28.06.2011 19:16

 V pátek a sobotu probíhaly oslavy 120 let od založení sboru dobrovolných hasičů ve Višňové u Příbrami. Maratón akcí započal v pátek slavnostní valnou hromadou za účasti spřátelených sborů 25. okrsku, pozvaných hostů i většiny členů sboru.  Po krátkém zahájení do sálu s výskotem vtančila děvčata Taneční skupiny  Ivany Bouší a nadchla účastníky skvěle vyvedeným kankánem. Jejich vystoupení bylo pro všechny nezapomenutelným zážitkem. Ještě plni dojmů si přítomní vyslechli slavnostní projev starosty sboru Jiřího Fiřta ke stodvacetileté historii sboru. Poté se řízení schůze ujal velitel Jiří Šimonovský a pod jeho taktovkou předali funkcionáři okresního sdružení hasičů, okrsku a sboru medaile a vyznamenání. Zlatým hřebem bylo předání medaile  sv. Floriána celému sboru, udělené krajským sdružením hasičů. Slavnostní jednání bylo jako obvykle ukončeno diskuzí, po které následovalo občerstvení. Tím však program pátečního večera neskončil. Pro všechny zúčastněné a návštěvníky z okolních obcí byl připraven ohňostroj s doprovodem tónů Vltavy od Bedřicha Smetany. Návštěvy nikdo nelitoval, ohňostroj byl fantastický.

Od sobotního rána se náves pomalu halila do slavnostního hávu. V jednu hodinu začaly veřejné oslavy vítáním hasičských sborů. Asi sto uniformovaných  hasičů s devíti historickými prapory vytvořilo důstojné prostředí pro svěcení nového praporu sboru a odhalení pamětní desky za asistence pana faráře Jindřicha Krinka  z příbramského kostela sv. Jakuba. Po krátkém vystoupení starosty obce Jiřího Nekolného zadal velitel povel k seřazení do slavnostního průvodu obcí k pokládání věnců u pomníků padlých. Průvod svou přítomností osvěžily Příbramské mažoretky  a hudební doprovod obstarala známá jihočeská kapela Doubravanka. Po návratu na náves pokračoval program připraveným vystoupením mažoretek pod vedením manželů Pourových. V té době již zaujala své místo i oblíbená Doubravanka a celé odpoledne až do nočních hodin vyhrávala k tanci i poslechu.

V pozdním odpoledni zazněly sirény a do uzavřeného prostoru návsi vjeli profesionální hasiči ze stanice v Příbrami. Diváky zaujali předvedením vyprošťování osob z havarovaného auta. Lezecká skupina poté předvedla své umění práce ve výšce, největší atrakcí pro diváky byly ukázky činnosti vysokozdvižné plošiny. Profesionální hasiči sklidili nadšený potlesk. V průběhu celých oslav byly pro návštěvníky připraveny stánky s občerstvením, pouťové atrakce a prodejní místo s hasičskou technikou a vybavením. Na pět set účastníků sobotních oslav odcházelo spokojeno a s hlubokými zážitky. A bylo se opravdu nač dívat Podle vyjádření mnohých pamětníků takové oslavy Višňová nepamatuje. Višňovští hasiči děkují všem, kteří se podíleli na přípravách a organizaci oslav, děkují všem sponzorům a v neposlední řadě Středočeskému kraji za poskytnutou dotaci.

Video : www.youtube.com/watch?v=jouanQInEks

          www.youtube.com/watch?v=QwNZcUHWn-4

 Foto viz. fotogalerie Jiné akce SDH

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode