Slavnostní uvedení nově pořízeného hasičského auta

28.10.2019 12:16

Dvanáctý říjen 2019, toto datum se významně zapíše do kronik a života obce Višňová a samozřejmě i do našeho sboru dobrovolných hasičů. V tento den bylo představeno široké veřejnosti nově pořízené hasičské auto CAS 20, nástavba Camiva na podvozku automobilu Renault.

Jelikož po volbách v roce 2018 nedošlo k realizaci nákupu již vytipovaného nového hasičského speciálu a naše stará CASka již dožila, bylo nutné techniku nahradit. Obecní zastupitelstvo přislíbilo uvolnit cca jeden milion korun na pořízení novější, modernější techniky. A tak se někteří členové výjezdové jednotky dali do práce. Počátkem roku 2019 jsme začali shánět automobil, který by vyhovoval zadání, ale hlavně také, který by se vešel do naší hasičárny, hlavně výškově a délkově. Hledání se uskutečňovalo pomocí našich kontaktů a z nabídek internetu, nejen v Čechách, ale i za hranicemi. Byli jsme na Moravě, podívat se na dvě nabídky vozidel, byly sice dle zadání, ale stav neodpovídal našim představám. Po nějaké době se na nás usmálo štěstí a našli jsme automobil, který se nám na první pohled zalíbil. Byla ale jedna překážka, a to, že se nacházel v Polsku na auto-shromaždišti nedaleko Krakowa. Jak dál? Neměli jsme zkušenosti s dovozem a legalizací takto pořízených vozidel, a tak jsme oslovili firmu Hands spol. s r.o., která se mimo jiné zabývá dovozem, prodejem a registrací hasičské techniky. Zástupce firmy byl velice ochotný a vstřícný, došlo k podepsání smlouvy s obcí a k postupné realizaci zakázky. Počátkem července stála CAS Renault ve Višňové, na první pohled bylo zřejmé, že skutečnost odpovídala nabídce na obrázcích, které jsme měli k dispozici z Polska i od dovozové firmy. Auto i nástavba, opravdu pěkné, vnitřní i vnější části velmi zachovalé, celkový dojem na jedničku. Toto zjištění bylo zárukou, že jsme vybrali dobře, a také příslibem, že po úpravách speciál bude vyhovovat představám obce i hasičů. Ty úpravy trvaly přes dva měsíce a byly plně v kompetenci většiny členů výjezdové jednotky obce, kteří tomuto cíli věnovali celkem stovky hodin. A jaké byly:  Nové polepy a nápisy, opravy laku, instalace veškeré výzbroje a výstroje nástavby, zhotovení držáků, fixace, nové zásuveky, renovace nářadí a pomůcek, úprava velikosti centrály, výměna některých komponentů dodávky vody, instalace výbavy do kabiny (vysílačky, lampy, elektroinstalace, různé držáky), programování audiotechniky, úprava řazení automobilu a v neposlední řadě precizní vyčištění, vyleštění automobilu a závěrečná, prezentující výzdoba.  

Den „D“ nadešel, sobota odpoledne, hasičský průvod se dává na pochod od hasičárny k budově obecního úřadu. V čele velitel, dále praporečníci  a za nimi na padesát uniformovaných hasičů, domácí i mnoho hostů ze sousedních sborů. Okolo prostranství před úřadem čeká mnoho netrpělivých občanů a návštěvníků. Poslední povely velitele a již přijíždí zánovní hasičský speciál a ozývá se spontánní potlesk. Dva strojníci jednotky obce vyskakují z kabiny a zařazují se ke kolegům, všichni v zásahových oblecích, doplněnými novými zásahovými přilbami Dräger. Následuje Státní hymna, přivítání hostů i všech přítomných. Pan farář slavnostně posvětil vozidlo, krátce pohovořil a připojil požehnání všem přítomným. Následoval poutavý projev starosty sboru o historii a současnosti hasičské techniky v naší obci. Dále připojil svůj děkovný projev starosta obce v závěru se symbolickým předáním klíče od nové techniky veliteli pro jednotku hasičů. Následovala optimistická promluva paní ředitelky základní školy a velitele HZS, stanice Dobříš, pokračoval starosta sboru Štěchovice, který předal višňovským hasičům dárek, krásnou elektropneumatickou fanfáru. Přítomní odměňovali řečníky potleskem, na závěr oficiální části velitel všechny pozval k ukázce vozidla, k dispozici s členy jednotky. A bylo na co se dívat, nebylo výjimkou, že byla slyšet otázka: „A to je nové“? Skutečně, na první pohled vypadala CASka, jako nová a nejen vně, ale i uvnitř. Padala pochvalná slova a slova uznání s přáním do budoucna. Ukázku ještě umocnili kamarádi z HZS,stanice Dobříš, když přijeli s úplně novou Scánií, v nejmodernějším hasičském provedení, kde bylo opravdu na co koukat. Po oficiální části bylo připraveno v restauraci FC Višňová občerstvení s posezením. Tato významná událost byla podtržena krásným slunečným počasím a přítomností pouťových atrakcí, jelikož v tomto termínu slavíme v naší obci posvícení.

To je vcelku vše, je velmi milé slyšet slova uznání a přání všeho nejlepšího s novou hasičskou technikou. Je mou milou povinností poděkovat všem hostům, všem přítomným, ale hlavně všem, kteří se podíleli na zrození zánovní hasičské cisterny od námětu až po ukázku v tento slavný den, tj. většině členů jednotky i některým členům sboru. Poděkování patří Zastupitelstvu obce Višňová za pochopení a uvolnění financí z rozpočtu na pořízení této techniky, v neposlední řadě i nákupu nových zásahových přileb. Děkujeme i firmě Hands spol. s r. o. za dovoz legalizaci a uvedení do provozu. Děkujeme i provozovateli obecní restaurace za bezchybný catering, všichni si pochvalovali. Nerad bych na někoho v tomto sledu zapomněl, záměrně jsem neuváděl jména, ale myslím, že znalí vědí.

Přejeme Obci Višňová i hasičské jednotce obce, ať nová technika dlouhá léta slouží ku prospěchu všech občanů. V poslední době dochází poměrně často k různým živelním pohromám, a právě pro řešení jejich následků jsou tu HASIČI.

 Tak kluci „Šťastné návraty a DĚKUJEME“!

vel. jednotky a sboru 

foto viz fotogalerie Jiné akce SDH

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode