Oslava české státnosti ve Višňové

28.09.2018 19:56

Sté výročí založení Československa (1918), padesáté výročí pražského jara (1968) a pětadvacáté výročí vzniku samostatné České republiky (1993), všechny tyto události mají v tomto roce významné jubileum.  Ani naše obec nezůstala stranou a ve čtvrtek 27. 10. připravila „Oslavu české státnosti ve Višňové“.  Tato akce se konala symbolicky v předvečer státního svátku „Dne české státnosti“, tedy svátku sv. Václava. Program, který jsme připravili si můžete přečíst v sekci fotografie na tomto webu, tak snad jen několik slov k vlastnímu průběhu.

V první fázi oslav bylo připraveno slavnostní otevření víceúčelového hříště na školní zahradě pro potřeby školy i občanské veřejnosti, toto v režii paní ředitelky školy, pana starosty obce a dětí základní školy. Proběhlo přestřižení pásky, několik slov obou jmenovaných a vystoupení dětí na novém hřišti, vše ukončeno zaslouženým potleskem. Po tomto převzala taktovku kapela „Malá muzika Nauše Pepíka“ , která vedla seřazený průvod pod vedením  velitele hasičů k pomníku padlých ve  2. světové válce. Zde položili hasiči věnec za doprovodu smuteční písně, čestnou stráž zde stáli členové FC Višňová ve svých dresech. Další pochod průvodu směřoval na náš hřbitov, kde je pomník padlých z 1. světové války, i zde hasiči položili věnec, čestnou stráž zajistili skauti v krojích.  Tímto jsme všichni uctili památku padlých v obou válkách, které postihly i naši vesnici v minulých sto letech. Následoval průvod s muzikou na náves, kde byl připraven další bod odpoledního programu, a to vysazení českého národního stromu. Tohoto čestného úkolu se zúčastnili zástupci spolků v obci, tedy hasiči, sportovci, skauti a samozřejmě pan starosta a paní ředitelka. Lípa je označena vizitkou na kameni z višňovské oblasti. Několik slov k tomuto stromu si vypůjčím od klasika:

„Lípa, jako národní symbol, budiž budoucím generacím naším odkazem. Její kořeny ať představují naše rody, které jsou pevně spjaty s českou zemí. Kmen, ať představuje sílu našich předků, kteří za naši vlast položili své životy v obou světových válkách. Ratolesti ať připomínají naše děti, které ponesou náš odkaz. A koruna, ať je symbolem rodinného sepětí“.                                                                    

Krásné že, ale dále k slavnosti, v průběhu byla otevřena zbrojnice, kde si mohli všichni prohlédnout současné i historické vybavení hasičů a byly zde vystaveny kopie obecních kronik, které na vás dýchly sto let višňovské historie. Na závěr ještě promluvil pan starosta a všem poděkoval velitel hasičů.  Oficiální část byla zakončena českou státní hymnou v podání Malé muziky.  Dále následovala zábava se známou a velmi oblíbenou muzikou z jižních Čech, která bavila přítomné k tanci i poslechu do pozdních večerních hodin.

Co říci na závěr, určitě poděkovat, ale komu, všichni, kteří přišli, si zaslouží vyjádřit jim díky, ale přece některé zmíním.  Obec, zastoupená panem starostou Nekolným, která nesla veškeré  finanční náklady, dále žáci a pedagogové základní školy v čele s paní ředitelkou Matysovou, nesmím samozřejmě zapomenout na náš sbor, který se zúčastnil ve velkém počtu a nesl hlavní tíhu organizace a vlastně dal podnět k uskutečnění těchto oslav české státnosti. Poděkování patří i třem členům skautské organizace a třem členům FC Višňová, kteří se podíleli na slavnostním průběhu akce. Velké poděkování patří i firmě Dorys, která bezplatně poskytla automobilový návěs a tím podium pro kapelu. Děkujeme i obecní restauraci za vzorný catering a v neposlední řadě i kapele v čele s panem Naušem.

Přátelé, tak zase za STO let……………                                             

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode