Mše k uctění svátku sv. Floriána

05.05.2013 11:49

4. května, v sobotu v 18:00 hodin, již po třetí proběhla v našem kostele mše k uctění památky sv. Floriána, patrona hasičů. Mohu poznamenat, že toto slavnostní setkání višňovských hasičů se stalo již tradičním a každým rokem se zúčastňuje větší počet uniformovaných, ale i civilních členů našeho sboru. Tento rok byl ale výjměčný tím, že slavnostní mši svatou celebroval vzácný host, Mons. Mgr. Vladimír Málek, kterého na tuto akci pozval náš pan farář P. Jindřich Krink.

v úvodu mše otec Vladimír všechny přítomné přivítal a zmínil význam hasičů, jejich poslání v životě lidském. Poté následovala tradiční bohoslužba s přímluvami za zemřelé hasiče a uctění jejich památky. V závěru se otec Jindřich zajímal o náš sbor, jeho hasební činnost, rok založení a slavnostní prapor. Po požehnání velitel sboru poděkoval všem přítomným za účast a podporu hasičů. 

Po ukončení církevního obřadu následovala večeře v obecní restauraci FC Višňová, kam jsme se pořadovým krokem přesunuli. Zde jsme při dobrém gulášku a pivečku dokončili oslavy svátku sv. Floriána. 

Na závěr bych rád poděkoval všem, kteří se v hojném počtu zúčastnili této hezké akce, samozřejmě také oběma kněžím. O hostujícím otci Vladimírovi si dovolím uvést několik informací, pro vaši ilustraci, jaký významný host celebroval hasičskou mši.

Mons. Mgr. Vladimír Málek SJ (* 12. listopadu 1964) je český římskokatolický kněz, který působil mimo jiné jako osobní sekretář kardinála Vlka (v letech 1998 až 2004) a ředitel Pastoračního střediska Arcibiskupství pražského (2004–2011).  Mons. Vladimír Málek byl papežem jmenován „kaplanem Jeho Svatosti“ zodpovědným za duchovní a pastorační péči ve vztahu k zahraničí a koordinaci této péče poskytované cizincům. S velkým nasazením se podílel na organizaci návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice v roce 2009. Spolupracuje na řadě dalších duchovních slavností a poutí, které často doprovází komentářem ve sdělovacích prostředcích. Již několik let působí také externě na nunciatuře v Praze a od 1. července 2011 byl ustanoven rektorem kostela sv. Martina z Tours v Líbeznicích. 

Foto viz. fotogalerie Jiné akce SDH

 

Šim.st.

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode